
Skøn efterårstærte med æbler og pærer
Findes der en bedre måde at hygge på end med et lækkert stykke kage eller tærte? Efteråret er en sæson, hvor der ofte skrues op for hyggen – og det er vi vilde med! Vi er særligt begejstrede for at bruge æbler eller pærer, når vi bager tærter, og det er netop nu, at de to skønne frugter er i sæson.
Hvis du vil læse mere om, hvilke råvarer der ellers er i sæson nu, kan du læse Charlottes blogindlæg, hvor hun sætter fokus på sæsonens råvarer. Her kan du også læse mere om, hvilke fantastiske egenskaber æbler og pærer har.
Tærten kan også laves udelukkende med æbler eller pærer, hvis du fortrækker det.
Det skal du bruge:
Mørdej (passer til en tærteform med en diameter på 25 cm. Hvis din tærteform er større, så lav lidt mere dej)
- 150 g koldt smør
- 5 dl hvedemel
- ½ dl flormelis
- 1 æg
- ½ spsk. koldt vand
Fyld af æbler og pærer
- 5 æbler
- 5 pærer
- Saften fra 1 citron
- 50 g smør
- 4 spsk. sukker eller Birkesød
- 2 tsk stødt kanel
- 1 tsk stødt ingefær
Mængden af frugt afhænger af størrelsen på frugten. Du kan altid servere fyldet ved siden af den færdigbagte tærte, hvis du har lavet for meget.
Pensling/pynt
- Æg, mælk og rørsukker til pensling
- flormelis som drys lige inden servering
Sådan gør du:
Mørdej
Smør, mel og flormelis æltes eller køres igennem en foodprocessor, til du har en lækker glat mørdej.
Tilsæt æg og vand og ælt igen eller kør dejen gennem foodprocessoren, til du har en ensartet dej.
Pak dejen ind i film og læg den i køleskabet i minimum en halv time.
Fyld
Skræl og udkern æbler og pærerne, skær dem i både og vend dem i citronsaft.
Steg frugtbådene på en stegepande i smør, sukker og krydderier i ca. 5 min – eller indtil væden fra frugten er fordampet. Hæld frugterne ud på et fad og lad dem køle lidt af.
Del mørdejen i to dele (den ene skal være lidt større end den anden). Strø mel på bordet og rul den største del ud på bordet i en cirkel med en diameter på ca. 30 cm og ½ cm i tykkelsen.
Læg nu dejen i en rund tærteform og tryk forsigtigt langs kanten. Hæld de stegte æbler og pærer i tærteformen og pensl kanten med sammenpisket mælk og æg.
Rul resten af dejen ud til ’et låg’ på 25 cm i diameteren og læg det ovenpå tærten. Klem kanten godt sammen med fingrene, pensl låget med mælke- og æggemassen og drys herefter med rørsukker.
Skær små snit eller lav små huller i låget, inden tærten skal i ovnen på 180° i ca. 35 minutter.
Drys evt. med lidt flormelis inden servering. Den lune tærte smager ekstra godt, hvis den nydes med lidt flødeskum, vaniljeis eller creme fraiche.
Velbekomme!
/Annette og Charlotte Harken
Du vil muligvis også synes om

Hjemmeundervisning giver plads til hygge
23. januar 2021
Forkølelsessår – en uvelkommen gæst
17. april 2021
En kommentar
Pingback: