
Spis sæsonens råvarer – oktober
Oktober måned er en måned, der står på en masse efterårshygge og samvær. Oktober byder desuden på en masse lækre råvarer, og det er netop det, som jeg vil komme ind på i dette blogindlæg.
Jeg elsker nemlig at spise sæsonbaseret, da råvarerne smager bedre, når de er i sæson. Det er desuden mere miljøvenligt, når råvarerne ikke skal fragtes fra andre lande eller produceres i drivhuse.
Havtorn
Havtorn går også under kælenavnet ”Nordens citron” på grund af bærrets syrlige smag. Selvom havtorn er små, så kan de snildt konkurrere med appelsiner og citroner, når det kommer til indholdet af C-vitamin. Ét bær indeholder rent faktisk lige så meget C-vitamin, som en stor appelsin gør.
Udover C-vitamin så indeholder bærret A-vitamin, B1, B2, B6 og E-vitamin. Havtorn indeholder desuden omega-3-, -6-, -7- og -9-fedtsyrer.
Havtorn er en meget populær spise her i Norden og egner sig især godt til desserter. Jeg kan også varmt anbefale havtornolie, hvis du lider af tørre slimhinder.
Porre
Jeg elsker at bruge porre i tærter og simreretter, da grøntsagen tilfører retterne en masse god smag.
Porrer smager dog ikke kun godt, de er også rige på C-vitamin og betacaroten, der styrker dit immunforsvar. Derudover indeholder porrer kostfibre, som er gode for fordøjelsen og giver god en mæthedsfornemmelse. Grøntsagen indeholder også mineralerne jern, magnesium, calcium, mangan, kalium og kisel.
Græskar
Græskar hører virkelig efteråret til, og mange børnefamilier laver græskarudskæringer hvert år op til halloween. Det er derfor oplagt at bruge indmaden fra græskarhovederne i din madlavning. Du kan også med fordel bruge Hokkaido og Butternut squash, da de har en smule mere smag end det klassiske halloweengræskar.
Græskar giver en god mæthedsfornemmelse, og den gule farve tilfører dine retter et smukt pift. Jeg er personligt glad for at bruge græskar i supper, som bagt tilbehør eller i vafler, som du finder opskriften på her. (LINK)
Du kan også prøve en ’’Pumpkin Spice latte’’, som egner sig perfekt til efterårshyggen.
Græskar indeholder desuden A-vitamin, B-vitamin og C-vitamin samt mineralet kalium.
Jordskok
Jordskokker er en god kilde til folat (B9) samt kalium og fosfor, der begge styrker dit blodomløb og kan sænke dit blodtryk.
Jordskokker minder faktisk meget om kartofler rent ernæringsmæssigt. Ligesom kartofler er jordskokker nemlig rige på stivelse. Jordskokken adskiller sig dog fra kartoflen grundet sit høje indhold af stoffet inulin – et sukkerstof der anvendes som et sødemiddel og sælges under produktnavnet F.O.S. Det er dog ikke noget, der ikke påvirker dit blodsukker negativt.
Jordskokker kan for eksempel spises som bagt tilbehør, chips eller i supper.
/Charlotte Harken
Du vil muligvis også synes om

Spis sæsonens råvarer- april måned
15. april 2021
Forkølelsessår – en uvelkommen gæst
17. april 2021
En kommentar
Pingback: