Der er forskel på fedt
Nogle mennesker mener, at vi helt skal undgå fedt, og det er på sin vis også rigtigt, hvis vi taler om det ”dårlige fedt”. Vores krop har til gengæld brug for det ”sunde fedt” for at fungere optimalt. Men hvad er egentligt forskellen på fedt? Og hvilken type fedt er i grunden god for dig? Det vil jeg gøre dig klogere på her i dette indlæg.
Hvorfor er fedt så vigtigt?
Fedt fungerer som kroppens energireservelager, hvilket også er grunden til, at kroppen begynder at forbrænde dit fedt, når du er i kalorieunderskud.
Fedt har disse funktioner i kroppen:
- Fungerer som en energikilde til kroppen
- Er et beskyttende lag omkring organer og hjerne
- Har en isolerende effekt på kroppen og musklerne
- Fedt indeholder de vigtige fedtopløselige vitaminer A, D, E og K.
Forskellen på mættet og umættet fedt
Fedt inddeles overordnet i mættet og umættet fedt. Man bør spise mindst af det usunde mættede fedt og mest af det sunde umættede fedt. En tommelfingerregel er, at mættet fedt bliver hårdt i køleskabet, og det umættede fedt forbliver blødt eller flydende.
Fødevarer der indeholder mættet fedt
- Kød
- Animalske produkter (fx smør)
- Kokosolie
Det umættede fedt kan inddeles i to kategorier; enkeltumættet (monoumættet fedt) og flerumættet (polyumættet fedt). Det er også i det umættede fedt, du finder de vigtige omega-3 fedtsyrer.
Fødevarer der indeholder enkeltumættet fedt
- Planteolier (fx oliven- og rapsolie)
- Frø
- Nødder
- Kerner
- Avokado
Fødevarer der indeholder flerumættet fedt
- Fed fisk
- Nøddeolier
- Sojaolie
- Vindruekerneolie
- Solsikkeolie
- Majsolie
Hvis du ikke får nok umættet fedt gennem fødevarer som fisk, kan du supplere din kost med et omega-3 tilskud.
Jeg håber, mit indlæg har hjulpet dig til at få en større forståelse for, hvad forskellen på fedt er.
/Charlotte Harken
Du vil muligvis også synes om

Spis sæsonens råvarer- april måned
15. april 2021
Spis sæsonens råvarer – juni
12. juni 2021