
Din guide til proteiner
Proteiner er kroppens byggesten, og de er derfor nødvendige for din krops organisme. Der findes mange måder at få proteiner på, og det kan derfor være lidt en jungle at finde rundt i.
Hvis du har problemer med, hvordan du får proteiner nok gennem kosten og kosttilskud så læs med her. Jeg vil nemlig gå i dybden med, hvorfor proteiner er så vigtige, og hvilke fødevarer og tilskud du kan finde proteiner i.
Hvad bruger kroppen proteiner til?
Proteiner er som sagt en vigtig faktor, da de står for mange af de livsvigtige processer i kroppen, og derfor er det også vigtigt, at du sørger for at få nok proteiner.
Kroppen bruger proteiner til følgende:
- At reparere og vedligeholde dine muskler, knogler og hud
- Opbygning af celler, væv, hormoner og antistoffer
- Som enzymer i kroppen, der styrer de mange kemiske processer.
- At virke som hormoner, der lader de forskellige dele af kroppen kommunikere med hinanden.
- Til at transportere vigtige molekyler rundt i kroppen
En voksens proteinbehov ligger mellem 0,8-1,5 g pr. kg. kropsvægt pr. dag. Det afhænger dog også en del af dit daglige aktivitetsniveau. En kvinde på 65 kg med normalt aktivitetsniveau vil derfor have brug for ca. 52 g. protein pr. dag
(65 kg x 0.8 g/kg = 52 g).
Proteinholdige fødevarer
Der findes heldigvis rigtigt mange fødevarer, der har et højt proteinindhold. Det er derfor nemmere, end man skulle tro at spise sig til nok proteiner.
De største proteinkilder indenfor fødevarer er:
- Kød og animalske produkter såsom kød, fjerkræ, fisk, skaldyr, æg og kødpålæg.
- Brød og kornprodukter, jeg er især glad for fuldkornsrugbrød og havregryn.
- Mejeriprodukter, du kan for eksempel spise mælk, hytteost, yoghurt og ost.
- Bælgfrugter, linser, nødder og kerner
Kosttilskud er også en kilde til proteiner
Hvis du stadig synes, det kan være svært at få nok proteiner, kan du supplere med kosttilskud. Det kan især være relevant, hvis du træner meget.
Det er her vigtigt, at du vælger et mærke, som har styr på kvaliteten. Proteinkildens oprindelsesland er også relevant, da nogle lande bruger kemikalier til at holde varen intakt.
Der findes mange forskellige proteintyper, jeg har listet nogle af mine favoritter herunder:
- Ærteprotein
- Sojaprotein
- Mælkeprotein
- Valleprotein
- Risprotein
- Hampeprotein
- Græskarprotein
Du kan tilføje proteinpulver i dine smoothies, havregrød eller noget helt tredje.
Personligt er jeg rigtigt glad for Natur-Drogeriets egen Amino-Complex Valleprotein. Den er smagsneutral, hvilket er en fordel, når jeg skal have mine børn til at indtage det. Du kan på denne måde putte den de fleste retter, uden den ødelægger smagen.
Hvis du ønsker at tilsætte proteinpulveret til dine smoothies, kan du også vælge pulver med smag af vanilje, jordbær, chokolade osv.
Jeg håber, at mit indlæg kan være en hjælp for dig, når det kommer til at navigere rundt i proteinkilder.
/Charlotte Harken
Du vil muligvis også synes om

Tilbage til hjemmeundervisning og hjemmearbejde
12. januar 2021
Prøv en lækker tryptofan smoothie
3. april 2021