Livsstil,  Mad

Kulhydrater er ikke kun noget, man skal undgå

Der er efterhånden flere og flere, der er blevet en smule kulhydratforskrækkede. Det er da også vigtigt at understrege, at man ikke skal spise uanede mængder af dem, men det er samtidig vigtigt at slå fast, at kulhydrater heller ikke er noget, man bør undgå.

Der findes både gode og dårlige kulhydrater. Din krop har brug for de gode kulhydrater, da de er kroppens vigtigste energikilde.

Gode kulhydrater, fødevarer der indeholde gode kulhydrater

Derfor er kulhydrater vigtige

Udover at være en vigtig energikilde, er kulhydrater vigtige af følgende årsager:

  • De er afgørende for, hvor meget man kan præstere. Hvis du ingen kulhydrater har spist, kan dine muskler ikke arbejde eller træne ved lige så høj intensitet.
  • De er vigtige i forhold til den daglige tilførsel af vitaminer og mineraler
  • Nogle kulhydrater er en god kilde til kostfibre, som også er vigtige for din krop. Du kan læse mere om kostfibre her (LINK)
  • Kulhydrater tilfører energi til kroppens arbejde i celler, muskler og hjerne.

 

Forskellen på sunde og usunde kulhydrater

Som jeg nævnte før, er der forskel på kulhydrater. Det er de tomme kalorier, du helst skal undgå, da de primært består af sukker og udelukkende bidrager med energi. Selvom nogle typer frugter har et højt sukkerindhold, indeholder de stadig vitaminer og mineraler, og de betegnes derfor ikke som tomme kalorier.

Hvis din mad indeholder for mange tommer kalorier, optager den pladsen for de sundere fødevarer, og der kan derved være risiko for, du ikke får nok vitaminer, mineraler og kostfibre.

 

Hvor mange kulhydrater bør jeg så spise?

Det kan være svært at vurdere, hvor mange gode kulhydrater man gør spise. Du kan derfor tage udgangspunkt i de nordiske næringsstofanbefalinger til en sund kost, som er følgende:

  • 45-60 % af din energi skal komme fra kulhydrater
  • 25-40 % af energien skal komme fra fedt, dog må max 10 % komme fra mættet fedt
  • 10-20 % af energien skal komme fra protein

 

Jeg håber, du er blevet mere bevidst om, hvorfor kulhydrater er vigtige.

/Charlotte Harken

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *