
Noget om tryptofan
Inde for helseuniverset er tryptofan efterhånden blevet et populært samtaleemne – og det er ikke uden grund. Men hvad er det egentlig for en størrelse? Det vil jeg forsøge at forklare dig i dette blogindlæg.
Tryptofan er en aminosyre
For at forstå hvad tryptofan er, skal du først kende til aminosyrer. Der findes i alt 20 aminosyrer, som i forskellige sammensætninger udgør byggestenene i et protein. Man deler dem overordnet op i to kategorier:
Essentielle aminosyrer som vi ikke selv kan danne i kroppen.
Ikke-essentielle aminosyrer som vores krop selv kan danne.
Tryptofan er en ud af de otte essentielle aminosyrer, som vores krop ikke selv er i stand til at danne, og det skal derfor tilføres til kroppen gennem fødevarer eller kosttilskud.
En forløber for vores lykke og søvn
Det kan hurtigt blive lidt komplekst, når vi taler om tryptofan, så det er med at holde tungen lige i munden.
Tryptofan er forløber for dannelsen af serotonin, som er et signalstof i kroppen, der overfører signaler i nervesystemet. Et af de signaler er vores lykkefølelse, og derfor omtaler mange serotonin som kroppens lykkehormon. Tryptofan omdannes til serotonin, når vi udsættes for sollys, og serotonin omdannes senere til melatonin, når vi sover og er omgivet af komplet mørke.
Melatonin er kroppens søvnhormon. Det er årsagen til, at vi falder i søvn, og hormonet sørger for, at vi får en god dyb søvn. Melatonin har også betydning for kroppens generelle døgnrytme, vitalitet, hormondannelser og kroppens aldringsproces.
Kort fortalt er tryptofan en vigtig aminosyre, når det kommer til vores søvn og lykkefølelse. Hvis vi ikke får nok tryptofan, kommer vores krop i ubalance, og det vil derved have en indirekte betydning for vores psykiske og fysiske velvære.
Du kan finde tryptofan i fødevarer
En af de fødevarer, som har et højt indhold af tryptofan, er bananer. Bananer smager dejligt, mætter godt og kan fungere i både mad og desserter. Jeg er derfor meget begejstret for at bruge bananer i mit køkken.
Du kan for eksempel bruge bananer i nice cream, bananbrød eller bananpandekager.
Du kan også finde det i følgende madvarer:
- Rødt kød
- Spinat
- Mælk
- Æg
- Chokolade
- Frø, kerner og nødder – jeg er især glad for græskarkerner
- Bønner
- Ost – her er jeg personligt begejstret for at bruge hytteost
Hvis du virkelig trænger til et ordenligt boost, kan jeg anbefale vores opskrift på en lækker smoothie, der indeholder en masse tryptofanholdige fødevarer, og så smager den ovenikøbet skønt!
/Annette
Du vil muligvis også synes om

Spis sæsonens råvarer – januar
19. januar 2022
Efteråret er tid til te
24. september 2021
En kommentar
Pingback: