
Spis sæsonens råvarer- april måned
Danmarks 12 måneder byder på en masse frugt og grønt. Det er altid en god idé at gå efter sæsonens råvarer, da det er bedre for miljøet – så får du også nogle langt mere velsmagende råvarer.
Jeg vil hver måned komme ind på månedens frugt og grønt, som forhåbentligt kan være en inspiration for dig, når du skal i køkkenet. Der er desuden en masse hjælp at hente på nettet, hvor du kan finde tonsvis af forskellige opskrifter, der egner sig godt til hver enkelt råvare.
Vi er nu i april måned, og de første forårsråvarer er begyndt at pible op fra jorden, og det er også tilfældet i de danske skove. Jeg vil derfor have fokus på radiser, østershatte, ramsløg og brændenælder i denne måned.
Radiser
Radiser er en god kilde til kostfibre, og de indeholder en masse B- og C-vitamin. Derudover er radiser en god kilde til mineralet kalium. Du kan finde radiser overalt i de danske supermarkeder, men de smager virkelig godt, hvis du dyrker dem selv. Du kan læse denne artikel, hvis du vil vide mere om, hvordan du selv kan dyrke radiser.
Rå radiser smager forrygende i forskellige salater, som tilbehør til ost og som topping på rugbrødsmadder. Du kan også bage radiserne og servere dem som tilbehør til forskellige forårsretter.
Østershatte
Østershatte vokser på bøgestammer i naturen og er kendetegnet ved hverken at have rødder, stængler eller blade. Du kan derfor spise alt på svampen. Østershatten er rig på B-vitaminer og er en god kilde til mineralerne selen, kobber og kalium.
Du kan bruge østershatte i alle retter, hvor du normalt ville bruge andre svampe, og de smager himmelsk. Du kan for eksempel bruge østershatte i sovs, gryderetter eller som tilbehør til diverse retter.
Hvis der dannes et hvidt skimmellignende lag under svampen ved opbevaring, skal du endelig ikke kassere dine østershatte. Det er nemlig ikke mug og er helt ufarligt! Du skal blot fjerne det og nyde de velsmagende østershatte.
Ramsløg
Du kan lige nu finde ramsløg overalt i de danske skove. Ramsløg har et højt indhold af C-vitamin, og så har de en skøn hvidløgssmag og -duft.
Jeg har lavet et blogindlæg, hvor jeg går i dybden med ramsløg. Her kan du også finde en opskrift på en ramsløgsolie- og mayonnaise. Du finder indlægget her:
Tag på jagt efter ramsløg i de danske skove
Brændenælde
Den sidste af sæsonens råvarer, som jeg vil have fokus på i denne omgang er brændenælder. Naturen er netop nu også fyldt med små brændenældeskud, og de små skud er rige på A-vitamin, C-vitamin, jern, kalium, mangan, kalcium og proteiner, og de bidrager til at vedligeholde hud, hår og negle.
Brændenælder smager fantastisk i en pesto, du kan finde en opskrift på hjemmelavet brændenældepesto her.
God fornøjelse med madlavningen!
/Charlotte Harken
Du vil muligvis også synes om

Sådan kommer jeg hovedpinen til livs
17. september 2021
Hvad er forskellen på vand- og fedtopløselige vitaminer?
6. april 2022