
Spis sæsonens råvarer – december
Vi går juletiden i møde, og december byder på et hav af skønne råvarer, som egner sig perfekt til den søde juletid.
Lige nu bugner supermarkederne med appelsiner, kål og krydderier, og det er derfor de råvarer, jeg har fokus på denne måned.
Appelsiner
Den orange frugt har et højt indhold af C-vitamin, som understøtter immunsystemets funktion. Det er derfor den perfekte årstid at mæske sig i appelsiner, da dit immunsystem er mere udsat på denne tid af året. Du finder desuden B9-vitamin (folat), kalium og magnesium i appelsiner.
Det skal lige nævnes, at appelsiner ikke en dansk råvare, men det er absolut en frugt, der bruges meget i Danmark på denne tid.
Appelsiner smager skønt, som de er, men du kan også bruge dem som julepynt. Prøv for eksempel appelsiner med nelliker eller tørrede appelsiner, som også kan bruges til at pynte dine drinks.
For at lave tørrede appelsinskiver skal du blot skære appelsinerne i tynde skiver og herefter tørre dem i ovnen ved 100 grader varmluft i en time på hver side.
Rødkål
Er det overhovedet et rigtigt julebord uden rødkål? Jeg har sammen med Annette udviklet en opskrift på en rødkål med krydderier og æbler, som egner sig perfekt til julemaden.
En bonus er, at rødkål har et højt indhold af C- og K-vitamin, som styrker dit immunforsvar og knogler. Du bør dog spise rødkålen sammen med en fedtrig fødevare, så din krop kan optage K-vitaminerne, da det er et fedtopløselig vitamin.
Rosenkål
Enten elsker man rosenkål eller også hader man dem. Du bør dog give de små kålhoveder en chance, da de er fyldt med gode sager. Rosenkål har et højt indhold af kostfibre, som giver kroppen en god mæthedsfornemmelse og holder gang i fordøjelsen. De er desuden en god kilde til C-vitamin, B-vitaminer såsom B9 (folat) og K-vitamin.
Rosenkål kan bruges på mange måder. Jeg kan især anbefale dig at prøve en rosenkålssalat med pære, appelsin og granatæble.
Julens krydderier
Julen er fyldt med de skønneste krydderier, der både smager og lugter fantastisk. Jeg vil derfor introducere dig til nogle af mine favoritjulekrydderier.
Kanel
Kanel er et lækkert og alsidigt krydderi. Mange bruger det både til risengrøden, havregrøden og bagværk her i december måned, og det får hele ens hjem til at dufte skønt.
Du finder vitaminerne A og K i kanel samt mineralerne calcium og mangan. En lille bonusinfo er, at kanel har en god effekt på dit blodsukker.
Kardemomme
Dette krydderi tager dit bagværk til et nyt niveau, men kardemomme smager også skønt i din madlavning. Jeg elsker også at varme mig på en kop chai latte i vinterkulden, som netop indeholder kardemomme.
Udover at smage godt, så indeholder kardemomme C-vitamin, B-vitaminerne Riboflavin (B2) og niacin (B3) samt kalium, calcium, svovl, magnesium og jern.
Stjerneanis
Stjerneanis bruges ofte i det kinesiske køkken, supper og marinader. Vi danskere er også vilde med at bruge dem i vores juledekorationer, da de er supersmukke i sig selv.
Stjerneanis indeholder desuden mange B-vitaminer og er rige på mineralerne jern og mangan.
Nelliker
Dette krydderi har en stærk smag og er meget aromatisk. Nelliker anvendes for eksempel til flæskesteg og i supper, bagværk, gløgg og til syltning. Som jeg nævnte tidligere, kan du også bruge nelliker til at dekorere appelsiner.
Nelliker skulle efter sigende afhjælpe mavegener såsom kolik og oppustethed, så det er jo en god bonusinfo til en juletid fyldt med fed mad. Du finder desuden både kostfibre, C-vitaminer, K-vitaminer, calcium og magnesium i nelliker.
Jeg håber, du har lyst til at give dig i kast med nogle af decembers fantastiske råvarer.
/Charlotte Harken
Du vil muligvis også synes om

Lav dine egne syltede rødbeder
12. september 2021
Spis sæsonens råvarer – august
8. august 2021
2 kommentarer
Pingback:
Pingback: