
Spis sæsonens råvarer – januar
Vi har taget hul på det nye år, og det betyder også, at vi er nået til januar måneds råvarer i min serie ”spis sæsonens råvarer”.
Vintersæsonen giver ikke de bedste levevilkår for råvarer, og det er derfor begrænset, hvad der kan gro i Danmark på denne årstid. Det betyder dog ikke, at vi ikke har nogle lækre råvarer i sæson her i januar.
Hvidkål
Januar er en måned, hvor vægttab og sundhed er i fokus, og derfor er hvidkål oplagt at fokusere på nu. Kålsorten består nemlig primært af vand, og den indeholder derfor få kalorier. Hvidkål er desuden en god kilde til vitaminerne B6, B9, C og K.
Hvidkål kan spises både råt og tilberedt. Du får dog mere gavn af alle næringsstofferne, hvis du ikke tilbereder det. Jeg bruger selv ofte hvidkål i wokretter og salater.
Du kan også prøve vores opskrift på stegt hvidkål med et asiatisk touch.
Pastinak
Rodfrugter er en rigtig vinterspise, og jeg er især begejstret for pastinakker, som netop er i sæson nu.
Pastinakker har et højt indhold af kostfibre, som giver en god mæthedsfornemmelse og holder gang i din fordøjelse. De er samtidig en god kilde til flere B-vitaminer, der hjælper din krop med at omdanne måltidet til energi, samt E-vitaminer, der styrker dit immunforsvar.
Rodfrugten hører til skærmplantefamilien, og den har en nøddeagtig smag, der passer godt til saltet og røget mad. Du kan også lave en pastinakbøf, som kan serveres til varme og kolde retter eller erstatte bøffen i en burger.
Kinakål
Måske husker du kinakål fra 80’erne, hvor kålsorten var at finde i de fleste retter, og nu er det på tide, at den får et comeback, hvis du spørger mig. Kinakål kan nemlig bruges på mange spændende måder og gør sig særligt godt i asiatiske retter.
Ligesom hvidkål indeholder kinakål mest vand og få kalorier. Den er samtidig en god kilde til kostfibre, B6-, B9- og C-vitamin.
Kinakål smager skønt, hvis du stager det i 15 sek. i lidt hvidløg og sojasauce og serverer det oveni en nudelsuppe.
Løg
Hvis du spørger mig, så kan man simpelthen ikke leve uden løg. Det er en af de ældste grøntsager, der findes, og jeg bruger løg næsten hver gang, jeg laver mad. Det er en fantastisk smagsgiver i retter og kan både spises råt og tilberedt.
Løg har et højt indhold af frugtsukker, og er samtidig fyldt med gode næringsstoffer. Løg er en god kilde til C- og B6-vitamin, kalium, mangan og selen.
Jeg har i samarbejde med Annette udviklet en opskrift på karamelliserede løg, der smager skønt sammen med ost, på bøffer, i burgere, til tapas og på pizza.
Granatæble
Selvom granatæbler ikke vokser ikke i Danmark, er de stadig at finde i de danske supermarkeder nu. Der er ganske få danske frugter i sæson på denne årstid, og jeg bruger derfor granatæble i salater, morgenmad, desserter og som snacks her i januar.
Granatæbler har de smukkeste dybrøde kerner, som smager både sødt og let syrlig på samme tid. Kernerne er desuden en god kilde til C-vitamin, der styrker dit immunforsvar, og mineralet kalium.
Jeg håber, du har mod på at give dig i kast med januar måneds skønne råvarer.
/Charlotte Harken

Karamelliserede løg

Pastinakbøffer
Du vil muligvis også synes om

Hjemmeundervisning giver plads til hygge
23. januar 2021
Grønkålssalat med årstidens æbler
7. november 2021
3 kommentarer
Pingback:
Pingback:
Pingback: