
Spis sæsonens råvarer – maj
Danmarks tolv måneder byder på en masse lækker frugt og grønt, og råvarerne smager altså bare bedst, hvis du spiser dem, når de er i sæson. Derudover er det bedre for miljøet, når du spiser sæsonens råvarer, da de ikke skal importeres fra andre lande.
Af den grund laver jeg hver måned et blogindlæg, hvor jeg kommer ind på, hvad der er i sæson netop nu – og denne gang er vi nået til sæsonens råvarer for maj måned.
Vejret begynder efterhånden at blive lunere, og det giver anledning til en masse nye lækre råvarer. Denne måned står i den grønne farves tegn, og jeg vil have fokus på spinat, asparges, bøgeblade og mælkebøtter.
Spinat
De fleste af os kender spinat fra Skipper Skræk-historierne. Den kære Skipper Skræk får superkræfter, hver gang han spiser de grønne blade, og det er der en speciel grund til. Spinat er nemlig en fantastisk kilde til en lang række vitaminer og mineraler. Spinat indeholder vitaminerne A, B, C, E og K har derudover et højt indhold af kalk, kalium, jern og zink.
Spinat kan bruges i et utal af retter såsom salater, pastaretter og tærter. Jeg er selv ret begejstret for at bruge det i min madlavning.
Asparges
Asparges indeholder forholdsvis få kalorier, og du kan derfor sagtens guffe løs af den lækre grøntsag, uden at bekymre dig om vægten. Asparges er desuden gode for din fordøjelse, da de indeholder kulhydratet inulin, der virker præbiotisk i tarmen. Det betyder, at det virker som føde for alle de gode bakterier i tarmen.
Du kan både spise asparges i rå og tilberedt tilstand, og også denne grøntsag egner sig godt i mange retter. Du kan for eksempler bruge den i salater, risotto, pastaretter eller som tilbehør til diverse retter.
Bøgeblade
Når bøgen springer ud, er det et tegn på, at vi snart går varmere tider i møder. De helt nyudsprungne bøgeskud er sprængfyldt med saft og næring, og de smager fantastisk i en salat. Når vi kommer senere hen på året, udvikler bladene garvesyre, som gør bladene uspiselige. Det er derfor med at slå til nu, mens bladene stadig er lækre og sprøde!
Du kan finde bøgeblade overalt i den danske natur, og det er dermed ovenikøbet en gratis spise.
Mælkebøtter
Ligesom bøgebladene koster mælkebøtter dig ingenting, og du kan finde planten overalt i den danske natur og eventuelt også i din egen have.
Mælkebøtter går også under navnet løvetand. Det skyldes, at de takkede blade minder om tandsættet på en løve.
De fleste vil nok betegne mælkebøtter som ukrudt, men den grønne plante egner sig faktisk godt i madlavningen. Mælkebøtter indeholder B-vitamin og C-vitamin og hjælper desuden med at vedligeholde en normal urinvejsfunktion og urinstrøm.
Du kan blandt andet bruge mælkebøtter i salater, te og til at pynte dine retter og kager.
Jeg har udviklet en lækker opskrift på en salat med mælkebøtter og bøgeblade, hvis du har lyst til at prøve kræfter med planterne i din madlavning. Her kan du med fordel også tilføje spinat og asparges, hvis det lyster.
Jeg har også udviklet en opskrift på en grøn juice, der indeholder bøgeblade, mælkebøtter og asparges, som ovenikøbet er nem at lave.
Jeg håber, du har mod på at kaste dig ud i sæsonens råvarer for maj måned.
/Charlotte Harken
Du vil muligvis også synes om

Julen er fantastisk men travl
4. december 2020
Spis sæsonens råvarer- april måned
15. april 2021
2 kommentarer
Pingback:
Pingback: