Danske råvarer i sæson,  Mad

Spis sæsonens råvarer – november

Vi har taget hul på den sidste efterårsmåned, og det betyder, at de mørke måneder for alvor er over os. Vi er derfor også nået til november måneds råvarer i min serie ”spis sæsonens råvarer”.

Spis sæsonens råvarer – november

 

 

 

 

 

På denne årstid foretrækker jeg at spise mere tunge retter, og jeg elsker en smagfuld gryderet med alverdens urter i, som har stået og simret på komfuret det meste af dagen. Det bærer november måneds råvarer derfor også præg af.

Tranebær

Spis sæsonens råvarer – november tranebær

 

 

 

 

 

Tranebær har et højt indhold af vitaminerne A, B12, E og K samt mineralerne kalium, magnesium, jern og calcium. Ifølge gamle husmoderråd skulle tranebær også have en fantastisk effekt mod blærebetændelse, som mange kvinder desværre lider af.

De friske røde bær har en syrlig og bitter smag og bruges især til saft, juice, syltning eller i det søde køkken. Du kan også bruge dem til en tranebærsauce, som du måske kender fra den amerikanske tradition Thanksgiving. Vi har både udviklet en opskrift på en klassisk tranebærsauce og en med rosmarin og honning, som du finder her.

tranebærsauce

Grønkål

Spis sæsonens råvarer – november grønkål

 

 

 

 

 

Jeg er personligt vildt begejstret for grønkål, og jeg mener generelt, at kål er en alt for overset spise.

Grønkål er en god kilde til vitaminerne A, B, C og E og har desuden et højt indhold af folat (B9-vitamin). Derudover indeholder grønkål få kalorier, er en god kilde til kostfibre og holder gang i din fordøjelse.

Grønkål kan bruges på alverdens måder. Du kan for eksempel prøve vores opskrift på stegt grønkål eller en grønkålssalat.

grønkålssalat

 

Stegt grønkål

Bøgehat

Spis sæsonens råvarer – november bøgehat

 

 

 

 

 

Den lille svamp har en mild, nøddeagtig smag og er meget sprød selv efter tilberedning. Du kan sagtens spise hele svampen, og stokken smager lige så godt som selve hatten. Sammen med min søster har jeg udviklet en opskrift på bøgehattesuppe, der passer perfekt til de kolde måneder, og som vi varmt kan anbefale.

Svampe indeholder D-vitamin (primært D2), og er den eneste ikke-animalske fødevarekilde til D-vitamin. Det er især vigtigt at have fokus på D-vitamin på denne tid af året, hvor vi ikke optager vitaminet fra solens UV-stråler.

Bøgehatte smager skønt i en bøgehatte suppe med kartofler, som vi har udviklet en opskrift på.

Bøgehattesuppe med kartofler

Urtebundt

Spis sæsonens råvarer – november urtebundt

 

 

 

 

 

Den sidste råvare for denne måned er teknisk set 3 råvarer. Det er nemlig et urtebundt bestående af estragon, koriander og salvie, som er med til at give dine retter ekstra god smag. Du behøves selvfølgelig ikke bruge alle urterne samlet på en gang, og jeg har derfor beskrevet deres egenskaber enkeltvis herunder.

Estragon

Denne urt er en antioxidant og har mange positive fordele for dit helbred. Estragon hjælper blandt andet med at sænke dit blodsukker, og urten har et højt indhold af mineralsalte samt A- og C-vitamin og fremmer fordøjelsen.

Estragon smager fantastisk, og mange kender den nok fra en klassisk bearnaise.

Koriander

Hvis der er noget, der kan dele vandene, så er det koriander. Enten elsker man den parfumerede smag eller også, kan man ikke fordrage den.

Koriander bruges i hele verden og er især populær i Sydøstasien og Latinamerika. Urten er rig på vitaminerne A, B, C, E og K samt mineralerne kalium og jern.

Salvie

Salvie er virkelig rig på næring, og vi ser den især i det franske og italienske køkken. Salvie indeholder vitaminerne A, B6, B9, C, E og K samt kalium, calcium, jern, mangan, zink, magnesium og kobbermineraler.

En bonus ved salvie er, at den har en fantastisk effekt mod hedeture.

 

Jeg håber, du har lyst til at prøve nogle af råvarerne fra dette blogindlæg i din madlavning her i november måned.

 

/Charlotte Harken

4 kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *