Danske råvarer i sæson,  Mad

Spis sæsonens råvarer – september

Vi har nu taget hul på den første efterårsmåned, og selvom det på nogle punkter er lidt trist, at sommeren allerede er slut, så er der også mange gode ting ved efteråret.

Jeg elsker, hvordan bladene skifter farve, og naturen er bare virkelig smuk på denne årstid. Efteråret måned byder desuden på et hav af skønne råvarer, og især mange frugter modnes netop nu. Som altid har jeg i sinde at nyde septembers råvarer for fulde drag, og det er også en af grundene til, at jeg har startet min serie ’’spis sæsonens råvarer’’.

Jeg elsker at spise sæsonbaseret, da det er bedre for miljøet. Råvarerne smager også bedre, når de er i sæson her i Danmark, fremfor de skal fragtes fra andre lande eller produceres i drivhuse.

Råvarer september

Råvarer september morgenmad

Hyldebær

I juli måned skrev jeg om hyldeblomsterne, og nu er det altså blevet tid til hyldebærrene. Jeg synes, det er skønt, at en busk kan producere to så skønne råvarer!

Hyldebær indeholder A-vitaminet betacaroten, E-vitamin og mineralerne kalium og zink. Du kan for eksempel bruge hyldebærrene til en klassiske hyldebærsuppe eller hyldebærsaft. Hvis du herimod ønsker at spise bærrene rå, skal du huske at passe på ikke at få for store mængder. Hyldebuskene er nemlig fyldt med giftstoffer, der kan udvikle cyanid. Det lyder måske slemt, men det burde næppe være livsfarligt, hvis du ellers er sund og rask. Det kan dog resultere i opkast og diarre, så det er en god idé at følge anvisninger og opskrifter, når du leger med hyldebær i køkkenet.

Det skal også lige nævnes, at fødevaremyndighederne og en del fødevareeksperter anbefaler, at du altid koger hyldebær i mindst 15 til 20 minutter, og at du går langt udenom umodne hyldebær.

Råvarer september hyldebær

Blommer

Mine piger får ofte en blomme med i madpakken på denne årstid, og jeg elsker også at bruge frugten som topping på min morgenmad. Du kan finde blommerne mange steder i den danske natur lige nu, og det er fantastisk at spise noget, man selv har været ude og plukke.

Blommer er sprængfyldte med A-vitamin men indeholder også andre vitaminer såsom C-vitamin, B1, B2, B6, B9, E-vitamin samt K-vitamin. Derudover indeholder blommer mineralerne magnesium, jern, calcium og zink. Blommer indeholder også zeaxanthin, som beskytter din nethinde mod skadeligt UV-lys.

Råvarer september blommer

Æbler

Råvarer september æble

 

 

 

 

 

Æbler er en klassisk snack og er ligesom blommer et godt supplement til morgenmaden og madpakken.

Æbler er en god kilde til C-vitamin, som styrker dit immunforsvar, hvilket er oplagt at have ekstra fokus på denne årstid, hvor immunsystemet er mere udsat. Æbler kan også bidrage til din indtagelse af K-vitamin, som styrker dine knogler og hjælper ved sårheling. Samtidig kan de være en kilde til mineralet kalium. Det siges at et æble om dagen holder doktoren fra døren, og det udsagn giver god mening, for æbler er i hvert fald fyldt med gode sager.

Du kan også bruge æbler til lækre æblesnacks. Skær blot æbler i tynde skiver uden kernehuset, drys skiverne med kanel og sukker, og bag dem i 10-15 minutter ved 150 grader. Vil du vil have æblerne sprøde, skal du blot øge bagetiden. Æbleskiverne smager skønt som en snack eller ovenpå ens morgenmad.

æbleringe

Pærer

Råvarer september pærer

 

 

 

 

 

Endnu en frugt, som er en skøn og nem snack, er pæren. Frugten kan bruges i mange retter og desserter eller blot spises som den er.

Pærer indeholder få kalorier og er en god kilde til kostfibre, som giver en god mæthedsfornemmelse og holder gang i fordøjelsen. Pærer indeholder også C-vitamin og B9-vitaminet folat.

Annette og jeg har sammen udviklet en opskrift på en lækker desserttærte, om indeholder både pærer og æbler. Tærten passer perfekt til efterårshyggen, og du finder opskriften her.

 æbletærte

Rødbeder

Råvarer september rødbede

 

 

 

 

 

Den røde rodfrugt indeholder masser af vitaminer, mineraler og antioxidanter, der booster din sundhed.

Rødbeder en god kilde til kostfibre, der giver dig en god mæthedsfornemmelse og holder gang i din fordøjelse. Rødbeder har et højt indhold af C-vitamin og B-vitaminerne B1 og folat (B9). Derudover indeholder de også jern, kalium, natrium og magnesium.

Rødbeder egner sig godt i juice, som bagt tilbehør og i diverse salater. Jeg kan også varmt anbefale dig at sylte rødbederne. De syltede rødbeder smager skønt i på en rugbrødsmad eller i en salat, og netop det har Annette og jeg også udviklet en opskrift på, som du finder her.

 syltede rødbeder

 

 

 

 

 

 

En lille bonus-grøntsag, som jeg hurtigt vil nævne, er rabarber. Jeg havde fokus på rabarber tilbage i mit juni måneds råvareindlæg, men grøntsagen kan faktisk høstes igen her i september, så derfor er den værd at nævne igen. Rabarber er en god kilde til kostfibre og indeholder C-vitamin og er superlækre i salater og desserter.

Hvis du vil vide mere om, hvordan rabarber i din madlavning, har jeg lavet et helt indlæg, der handler om rabarber. Det finder du her.

Råvarer september rarbarber

 

 

 

 

 

 

/Charlotte Harken

En kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *