Danske råvarer i sæson,  Mad,  Natur

Tag på jagt efter ramsløg i de danske skove 

Lige nu bugner skovbunden af ramsløg, og de er sprængfyldt med C-vitamin. Ramsløg bliver ofte kaldt Nordens hvidløg. Det skyldes den karakteristiske hvidløgsmag, og planten kan bruges på et utal af måder.

Jeg vil i dette blogindlæg guide dig gennem, hvordan du bruger ramsløg i din madlavning, og hvad du skal være særligt opmærksom på, når du går på jagt efter den lille plante i de danske skove.

Ramsløg

 

Sådan finder du ramsløg

Du finder ofte ramsløg i skyggefyldte, våde skovområder.

Når du samler ramsløg, er det vigtigt, at du har fokus på lugt og smag. De ligner nemlig meget den giftige plante liljekonval. For at være sikker på, at det er ramsløg, du har fået fat i, kan du gnide bladene mellem hænderne, så du får aktiveret bladenes lugt. Hvis det lugter af løg eller hvidløg, er det ramsløg.

Når du samler planter i den danske natur, skal du være opmærksom på, at der er en gammel regel om, at man kun må samle, hvad der svarer til en bærepose.

 

Opskrift på ramsløgsolie

  • 1 liter smagsneutral olie – fx rapsolie
  • 200 gram ramsløg

Ramsløg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ramsløgs olie

 

Hak dine ramsløg groft og kom dem i en gryde sammen med olien. Opvarm olien til maksimalt 50 grader, og blend herefter massen.

Lad olien trække i køleskabet i et døgns tid, og si den herefter gennem et klæde. Du kan nu hælde din ramsløgsolie på en flaske eller lignende.

Olien kan holde sig i op til 9 måneder på køl, men du kan sagtens lave en mindre portion, end jeg har gjort her.

Olien kan bruges til en lækker ramsløgsmayonnaise, som du finder opskriften på herunder.

 

Opskrift på ramsløgsmayonnaise

Ramsløgsolie Ramsløgsmayonnaise

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • 2 æggeblommer
  • Ramsløgsolie
  • 2-3 spsk. hvidvinseddike
  • Salt
  • Peber

Pisk dine æggeblommer seje med salt, tilsæt hvidvinseddike og pisk igen indtil massen er cremet.

Tilføj nu lidt ramsløgsolie ad gangen, mens du pisker. Pas på med at tilsætte for meget olie ad gangen, da det kan få din mayonnaise til at skille. Bliv ved med at tilføre olie til du har den ønskede konsistens.

Smag ramsløgsmayonnaisen til med salt, peber og hvidvinseddike.

Mayonnaisen egner sig rigtigt godt til en kartoffelmad med nye danske kartofler.

 

Forårssalat med ramsløg

Ramsløgsalat

 

 

 

 

 

Salat ingredienser til 2 personer:

  • En god håndfuld ramsløgsblade, du kan evt. supplere med andet grønt som mælkebøtteblade eller rucola
  • 1 stor avocado
  • Saften fra ½-1 økologisk citron
  • 1 lille bundt radiser
  • 50 g ærter
  • Sesamfrø, hampefrø, chiafrø eller hakkede nødder som topping

Dressing ingredienser:

  • 3 spsk. olie
  • 1 spsk. sennep
  • 2-3 spsk. citronsaft
  • ½ spsk. reven citronskal
  • Salt
  • Friskkværnet peber
  • Evt. ahornsirup eller honning

Skyl de friskplukkede ramsløgsbladene, du kan enten vælge at snitte dem eller bevare dem hele.

Skær avocadoen tern og vend dem i den friskpressede citronsaft. Skær radiserne i skiver og bland ramsløgsblade, avocado, radiser og ærter.

Rist frøene eller nødderne på en tør pande, til de er gyldne.

Rør olie sammen med citronsaft, citronskal, sennep og smag til med salt og peber. Hvis du ønsker en sødere dressing, kan du tilsætte en smule ahornsirup eller honning.

Hæld dressingen over salaten lige inden serveringen og drys med din valgte topping.

 

Velbekomme!

/Charlotte Harken

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *